Wysoki potas – co jeść, aby go zredukować?

0
Wysoki potas – co jeść, aby go zredukować?

Potas stanowi podstawowy pierwiastek wnętrza komórek. Odpowiada za utrzymywanie w nich wody oraz za prawidłową pracę mięśni, serca i układu nerwowego. Ważne jest zatem, aby utrzymywać prawidłowe stężenie tego pierwiastka. Wszelkie odchyłki od przyjętych norm powodują bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. W przypadku nadmiaru potasu mówimy o tzw. hiperkaliemii, która może nawet zagrażać życiu pacjenta. Dochodzi do zaburzenia czynności serca, a w skrajnych przypadkach nawet do ich całkowitego zatrzymania. Zdiagnozowanie tego stanu wymaga przede wszystkim zastosowania odpowiedniej diety ubogo potasowej. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie są przyczyny wysokiego potasu i co jeść, aby go obniżyć.

Co powoduje nadmiar potasu?

Przyczyny nadmiaru potasu mogą być różne. Stan ten jest skutkiem zarówno zbyt wysokiej podaży tego pierwiastka w diecie, jak i odwodnienia, czy też poważnych chorób. Najczęściej są to różnego rodzaju schorzenia nerek. Wynika to z tego, że organ ten jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru tego pierwiastka wraz z moczem. Nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu zaburzają zatem zarówno ten proces, jak i transport wewnątrzkomórkowy.

Wśród innych chorób odpowiedzialnych za hiperkaliemię wymienić można również: choroby nowotworowe, sepsę, niedokrwistość hemolityczną, rozpad mięśni, niedotlenienie, HIV oraz kwasicę metaboliczną. Nierzadko też z nadmiarem potasu zmagają się osoby, które na stałe przyjmują leki na nadciśnienie, inhibitory ACE, leki immunosupresyjne, blokery receptora angiotensyny, a nawet powszechnie dostępne leki przeciwzapalne takie jak np. Ibuprofen.

W przypadku zdiagnozowanego nadmiaru potasu musisz szybko wyeliminować czynniki, które powodują ten stan oraz wprowadzić odpowiednią dietę. Zalecane jest unikanie produktów, które zawierają wysoki potas, a że są one dość powszechne, musisz dokładnie zaznajomić się z tym, co możesz jeść.

Jak obniżyć poziom potasu?

Jeżeli chcesz obniżyć wysoki poziom potasu, musisz wprowadzić dietę ubogo potasową. Polega ona na ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów bogatych w ten pierwiastek. Nie jest to jednak proste, gdyż występuje on niemal we wszystkim. Wyjątek stanowią jedynie tłuszcze oraz cukry.

Należy postawić sobie zatem pytanie, czego nie jeść, jak jest wysoki potas? Przede wszystkim unikaj produktów takich jak: czekolada, kakao, orzechy, kasza gryczana, suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, grzyby, awokado, owoce cytrusowe, warzywa liściaste, banany, suszone śliwki, figi, marchew, pomidory oraz ich przetwory. Zakazane przyprawy to natomiast suszona pietruszka, estragon, bazylia oraz papryka. Wszystkie wymienione wyżej produkty są bowiem bogatym źródłem tego pierwiastka.

Twoja dieta powinna być niskotłuszczowa, dlatego też dozwolone jest jedynie gotowanie, duszenie, pieczenie oraz smażenie bez tłuszczu. Dobrym sposobem na obniżenie zawartości potasu jest wprowadzenie metody podwójnego gotowania. Warzywa zalewamy wodą i pozostawiamy na co najmniej kilkadziesiąt minut. Po upływie tego czasu odlewamy wodę i zalewamy je nową, a następnie gotujemy do miękkości. Gotowanie w dużej ilości wody znacząco obniża poziom potasu, gdyż pierwiastek ten rozpuszcza się w wodzie i przechodzi do wywaru. Największą skuteczność osiągniesz, jeżeli wcześniej obierzesz i pokroisz warzywa. Podobnie możesz zrobić z mięsem.

Jak widzisz, wysoki poziom potasu nie zawsze musi nakazywać Ci, co jeść. Niekiedy wystarczy jedynie, że będziesz wiedział, jak jeść.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl