
Są sytuacje, w których zastosowanie diety regenerującej wątrobę jest konieczne. Ma to miejsce w przypadku chorób tego narządu. Wówczas należy przejść na dietę, która nazywana jest dietą wątrobową. Na czym dokładnie polega regeneracja wątroby? Co można jeść w czasie jej trwania? Jakich produktów unikać? Tego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu.
Dieta regenerująca wątrobę – na czym polega?
Dieta wątrobowa to taka, która ma na celu regenerację wątroby chorego. Najczęściej jest to odmiana diety lekkostrawnej. Indywidualny jadłospis powinien być przygotowany przez lekarza. Zależy on od kilku kwestii, takich jak: stopień zaawansowania choroby, ogólna kondycja wątroby oraz postępy w leczeniu. Są jednak uniwersalne wskazówki oraz wytyczne, z których skorzystać może każda osoba zmagająca się ze schorzeniami wątroby.
Podstawowe zasady diety wątrobowej – o czym należy pamiętać?
Jeżeli cierpisz na dolegliwości wątroby, 3 duże posiłki zastąp 5-6 mniejszymi. Dzięki temu Twoja wątroba będzie nieco odciążona. Zmniejszy to także tempo jej pracy. Posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach – najczęściej co 2-3 godziny. Śniadanie należy zjeść maksymalnie godzinę po przebudzeniu, kolację natomiast – ok. 2-3 godzin przed snem.
Każdy spożywany posiłek powinien być świeżo przygotowany. Dania długo przechowywane i odgrzewane nie są zalecane. Potrawy smażone, odsmażane czy też te duszone w ciężkostrawnych sosach powinny być zastąpione ich zdrowszymi zamiennikami. Mowa tu o takich technikach kulinarnych jak: gotowanie na parze, pieczenie w folii czy też duszenie bez dodatku tłuszczu.
Regeneracja wątroby – co jeść, by była efektywna?
Przy regeneracji uszkodzonej choroby, warto stosować takie produkty jak:
- pieczywo pszenne (sprawdzi się też pieczywo czerstwe i suchary),
- chude mięso, takie jak: filet z kurczaka lub indyka, cielęcina, wołowina,
- chude ryby, takie jak: szczupak, karaś, mintaj, dorsz, leszcz,
- produkty mleczne: chude mleko, maślanka, kefir, odtłuszczony twaróg,
- kasze: kukurydziana, jaglana, manna,
- płatki owsiane, ryż, drobny makaron,
- miody, dżemy, powidła, galaretki, kisiele.
Odpowiadając na pytanie: regeneracja wątroby – co jeść? - warto wspomnieć także o warzywach i owocach. Tak jak w każdej innej, tak i w diecie wątrobowej, produkty te są szczególnie ważne. Zalecane jest spożywanie: ziemniaków, ogórków, buraków, pomidorów, marchwi i selera. Owoce takie jak: winogrona, jabłka, banany, cytrusy i wiśnie powinny na dobre zagościć w Twoim menu. Do codziennej diety warto włączyć także kiełki. Z powodzeniem możesz wyhodować je samodzielnie za pomocą kiełkownicy dostępnej w naszym sklepie.
Czego unikać przy regeneracji wątroby?
Gdy wiesz już, jak brzmi odpowiedź na pytanie: regeneracja wątroby: co jeść, warto przedstawić listę produktów zakazanych. Lista ta jest dość obszerna. Znaleźć na niej można te produkty, które przez wielu z nas uchodzą za najsmaczniejsze. Znajduje się tam ciemne razowe i żytnie pieczywo, mąka żytnia i razowa oraz grube makarony.
Nie jest wskazane spożywanie tłustych smażonych mięs, pasztetów oraz podrobów. Zupy przyrządzane na tłustych wywarach także nie są dobrym rozwiązaniem, gdy chcesz podreperować swoją wątrobę. Na czas diety zrezygnuj także z takich przypraw i dodatków jak: pieprz, chrzan, musztarda, ostra papryka czy ocet. Zakazane są także słodycze i tłuste ciasta zawierające kremy. Należy unikać napojów takich jak: mocna herbata, kawa, napoje gazowane oraz alkohol.
Wątroba jest niezwykle ważnym organem. W wyjątkowych sytuacjach wskazana jest jej regeneracja – należy wówczas wprowadzić nieco zmian żywieniowych. Warto jednak należycie o nią dbać, by przez długie lata dobrze pełniła swoją funkcję.