Ocet ryżowy do sushi sałatek 1L Asia Kitchen





Opis
Ocet ryżowy do sushi sałatek 1L Asia Kitchen
Asia Kitchen
Ocet ryżowy to podstawa do przygotowania tradycyjnych azjatyckich dań słodko-kwaśnych, nieodłączny składnik sushi, a także dodatek do jarzyn, ryb, owoców morza czy duszonych mięs. Ocet zapewni ryżowi odpowiednią kleistość, dzięki czemu jeszcze łatwiej przygotować ulubione sushi.
Ocet ryżowy jest łagodniejszy, mniej kwaśny niż ocet winny lub jabłkowy i nadaje potrawom specyficzny aromat.
Stosowany jest do marynowania owoców morza, ryb, warzyw. W połączeniu z olejem stanowi bazę do dipów i dresingów.
Składniki:
Ryż 30% woda
Kwasowość: 5% W 100 g produktu:
energia: 63 kJ / 15 kcal tłuszcz: 0 g w tym kwasy nasycone: 0 g węglowodany: 0,35 g w tym cukry: 0,2 g białko: 0,2 g sól: 0,18 g
Zaprawa i ryż do sushi Składniki:
Ryż do sushi : 200g Woda : 250ml

Zaprawa do ryżu:
Na 5 łyżek octu dodajemy 2 łyżki soli i 3 łyżki cukru, najlepiej cukru pudru. Takie proporcje są najczęściej stosowane, jednak ich ilość zależy od upodobań. Zaprawa idealnie doprawia ryż sushi, przez co staje się wyrazisty i aromatyczny.