CIEMNA pasta do zupy MISO 500g japońska orginalna

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 20,00 zł 20.00
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

CIEMNA pasta do zupy MISO 500g japońska

Miso – tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanej soi, najczęściej z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, soli oraz drożdży. Najczęściej gęsta pasta używana jest do sosów, kiszonych warzyw lub mięs, a także miksowana z dashi, tworząc miso-shiru, popularną w Japonii zupę

Skład:woda, soja, ryż, sól, alkohol, wzmacniacz smaku: E621; barwnik ryboflawina

Kraj pochodzenia: Japonia

Termin przydatności na stronie:

terminyobsesja.pl

Właściwości zdrowotne

Przede wszystkim pasta miso ma słony smak a więc jest źródłem dużych ilości sodu. W związku z tym odradzamy dodatkowe solenie potraw, ponieważ nadmiar sodu w naszym organizmie może być szkodliwy dla zdrowia (optymalna ilość to 2 łyżeczki dziennie).

Pasta miso jako jeden z niewielu produktów roślinnych zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów (50%) przy jednoczesnej wysokiej zawartości błonnika oraz dużej ilości łatwo przyswajalnego białka. Zawiera również żelazo oraz wapń.

Dużą zasługę w dobroczynnym działaniu dla naszego zdrowia mają w paście miso mikroorganizmy koji – odpowiedzialne za proces fermentacji. Regulują bowiem procesy trawienne (podobnie do bakterii zawartych w jogurtach naturalnych). W związku z tym miso powinno być spożywane bez gotowania.

Paście miso przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych takich jak wzmacnianie kości, regulacja ciśnienia krwi, właściwości antynowotworowe i odtruwające, a nawet leczenie skutków nadużycia tytoniu i alkoholu.

Szczegółowe właściwości miso potwierdzone badaniami :

- Zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu (badanie na ludności Japońskiej trwające 10 lat)

- Pomaga w trawieniu (dokładniej : Aspergillus oraz inne mikroorganizmy wykorzystywane w procesie fermentacji mogą pomóc w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczów oraz wspierają mikroflorę jelitową)

- Bakterie użyte w procesie fermentacji mają zdolność do wytwarzania witaminy K, która jest odpowiedzialna za utrzymanie gęstości i odpowiedniej struktury kości. W skutek tego pomaga zapobiegać m. in. osteoporozie.

Przepis na miso:

SKŁADNIKI

- 3 małe saszetki bulionu dashi - Bulion dashi - bardzo często używany w kuchni japońskiej, to podstawa wielu zup. Ma delikatny morski aromat, który zawdzięcza algom konbu oraz suszonej rybie bonito zwanej katsuobushi. Istnieje też wegetariańska wersja bulionu bez dodatku ryby. Dashi można kupić w postaci sproszkowanej (do wymieszania z wodą).

- 2 łyżki pasty miso

- 2 łyżki wodorostów wakame

- gruby szczypior

- sos sojowy (dla smaku)

- makaron udon

- grzyby shitake

Bulion w proszku - dashi zalać gorąca wodą i gotować przez chwilę. Namoczyć grzyby shitake bez nóżek, pokrojone w cienkie plasterki i dodać je do bulionu. Następnie dodać makaron i gotować go przez chwilę w zupie. Do gotowego bulionu dodać wodorosty, uprzednio pokruszone.

Następnie zdjąć zupę z gazu i dodać pastę miso – NIE GOTOWAĆ PASTY (utraci właściwości prozdrowotne) Doprawić całość sosem sojowym.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl