Sushi to przysmak kuchni japońskiej, który cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób uczy się przyrządzać tę potrawę również w domu. Pojawia się jednak pytanie - czy sushi jest zdrowe? Czy jest odpowiednie dla dzieci? Czy powinny po nie sięgać osoby na diecie?
Kuchnia chińska jest obecnie bardzo popularna, także w Polsce. Jednak, aby móc w warunkach domowych przygotowywać potrawy azjatyckie, trzeba mieć pod ręką odpowiedni sprzęt. Podstawa to głęboka patelnia zwana wokiem. Czym jest i na jaki model warto się zdecydować?
Robienie domowego sushi to bardzo ciekawy eksperyment kulinarny. Nie jest on szczególnie trudny, choć wymaga nieco zręczności, a przede wszystkim odpowiednich składników. Zastanawiasz się, co warto dodać do domowego sushi, aby smakowało tak dobrze, jak to podawane w restauracji? Mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi!
Sushi to znany na całym świecie przysmak pochodzący z Japonii. Charakterystyczne rolki, które możesz spotkać w restauracjach i sushi barach kuszą nie tylko ciekawymi smakami, ale także pięknym wyglądem. A gdyby tak przyrządzić to danie samodzielnie, w zaciszu własnego domu? Co musisz wiedzieć i czego będziesz potrzebować? W naszym dzisiejszym tekście znajdziesz odpowiedzi na te pytania!
Papryczka chili kojarzy się przede wszystkim z kuchnią meksykańską, ale wykorzystywana jest w zasadzie na całym świecie. Za jej charakterystyczny, ostry smak odpowiada kapsaicyna. W Europie pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba. Co ciekawe, chili ma wiele odmian. Najpopularniejsze z nich to jalapeno, pepperoni, tabasco, habanero i piri-piri. Co można z niej przygotować?
Kimchi to popularny koreański przysmak, który coraz częściej spotkać można również w Polsce. Co to za potrawa i z czym ją podawać? Jak jeść kimchi?
Makaron jest bardzo popularnym składnikiem wielu światowych kuchni. W naszej najczęściej spotyka się pszenny, natomiast filarem kuchni Dalekiego Wschodu pozostaje makaron ryżowy. Czy wiesz, że dzięki szerokiej dostępności tego składnika, możesz skomponować pyszne, azjatyckie dania w swoim domu? Jak gotować makaron ryżowy, by smakował wyśmienicie? Przygotowaliśmy dla Ciebie cenne wskazówki!
Sushi to nie tylko jedzenie – to rytuał. To japońskie, flagowe danie wymaga od nas podstawowej znajomości zasad podczas spożywania i nakłada obowiązek łączenia pewnych smaków ze sobą. Nie zjemy więc sushi bez kilku dodatków, takich jak wasabi, imbir i sos sojowy. Jaki sos sojowy będzie najlepszy do sushi? Co wiemy o tym produkcie? Zanim zamówisz swój zestaw, przeczytaj nasz poradnik!