Zielona curry z kurczakiem w tajskim stylu

0
Zielona curry z kurczakiem w tajskim stylu

Oto prosty przepis na tajskie zielone curry:

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty zielonego curry
  • 2 filety kurczaka, pokrojone w kawałki
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 pęczek świeżej bazylii (lub kolendry)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego cukru)
  • Oliwa do smażenia

Instrukcje:

  1. W dużym garnku lub woku rozgrzej odrobinę oliwy.

  2. Dodaj pastę zielonego curry i smaż przez 1-2 minuty, aż poczujesz aromatyczny zapach.

  3. Dodaj kawałki kurczaka i smaż je, aż będą lekko zrumienione z każdej strony.

  4. Wlej mleko kokosowe i dokładnie wymieszaj z pastą curry i kurczakiem.

  5. Dodaj pokrojoną paprykę, marchew i bakłażana. Gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie, a kurczak dobrze ugotowany.

  6. Dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier palmowy. Wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli to konieczne.

  7. Na koniec dodaj świeżą bazylię (lub kolendrę) i mieszaj jeszcze przez kilka chwil.

  8. Podawaj tajskie zielone curry gorące, najlepiej z ugotowanym ryżem.

Ten przepis jest podstawowy, więc możesz dostosować ilości składników i przypraw według własnych upodobań smakowych. Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl