Tajski sos sriacha

0
Tajski sos sriacha

Sos Sriracha to popularny sos chili, który pochodzi z Tajlandii. Aby go przygotować, najpierw należy pozyskać składniki, czyli między innymi: papryczki chili, czosnek, cukier, sól, ocet ryżowy oraz woda.

Następnie papryczki chili i czosnek są mielone w blenderze lub moździerzu, a następnie dodaje się do nich cukier i sól oraz mieszamy dokładnie. Następnie w rondlu podgrzewa się ocet ryżowy oraz wodę, a do gorącej mieszanki dodaje się wcześniej przygotowaną papryczkową pastę.

Całość gotuje się na wolnym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostatecznie gotowy sos jest przecedzany przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórek papryczek chili.

Gotowy sos Sriracha jest aromatyczny, ostry i doskonale nadaje się do dodawania do potraw azjatyckich, burgerów, hot dogów i wielu innych dań.

Sosy mają różny poziom ostrości, który zależy od użytej ilości papryczek chill. Najpopularniejsze mają 61% jak np. Sos Sriracha Flying Goose 455ml oraz 56 lub 70%.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl