Sushi krok po kroku

0
Sushi krok po kroku

Sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, tofu, a także ziarna sezamowego.

Wyróżniamy wiele rodzajów sushi. Najbardziej popularne to:

Nigiri- to najstarsza forma sushi i najbardziej lubiana przez znawców i smakoszy sushi. Jest to uformowany, owalny kawałek ryżu z odrobiną wasabi, na wierzchu którego znajduje się np. surowa ryba, omlet japoński lub awokado. Nazwa nigiri pochodzi od słowa nigiru, co oznacza ściskać, ugniatać.

Hosomaki- są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i dodatkiem tylko jednego składnika. Najczęściej są to różnego rodzaju ryby bądź warzywa. Nazwa hosomaki pochodzi od przymiotnika hosoi oznaczającego cienki, chudy. Rolka sushi po zwinięciu krojona jest na sześć kawałków.

Futomaki- są to grube rolki z minimum czterema składnikami – od ryb i owoców morza po świeże warzywa. Nazwa pochodzi od przymiotnika futoi, oznaczającego gruby, tłusty. Jest to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.

Uramaki- są to rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Zewnętrzna warstwa ryżu często posypana jest sezamem. Ura, po japońsku oznacza odwrotnie, a maki – rolować. Wymyślone zostały na rynek amerykański. Ich bardziej potoczna nazwa to california maki. Doskonałe na catering.

Kaburamaki -to nic innego jak uramaki dodatkowo obłożone rybą lub warzywami. Wyglądają niezwykle atrakcyjnie i smakują świetnie, bo ryba jest i wewnątrz i na zewnątrz rolki.

Gunkan- to odmiana nigiri, rodzaj „łódeczki” z ryżu, owiniętego najczęściej nori, wypełnionej rozmaitym farszem, np.: rybią ikrą czy posiekanymi rybami. Gunkan po japońsku oznacza statek wojenny.

Oyakomaki- to kulki ryżu owinięte płatkiem surowej ryby wypełnionej farszem, np.: jajkiem przepiórczym bądź ikrą z łososia. Przepyszny skondensowany smak sushi.

Sashimi- nazywane jest sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej ryby z różnymi dodatkami, najczęściej z surowymi warzywami i sosem sojowym. Do wyboru: łosoś, tuńczyk, krewetka królewska, ryba maślana, halibut, dorada lub węgorz.


Sashimi roll- to sushi bez ryżu. Są to kawałki surowej i świeżej ryby wraz z warzywami zawinięte w papier ryżowy.

Jak przygotować sushi ?

Składniki  podstawowe :

500 g klejącego ryżu krótko-ziarnistego ‘’Akitakomachi ‘’

6 łyżek japońskiego octu ryżowego

3 łyżki białego cukru

2 łyżeczki soli

5 wodorostów ‘’ Nori ‘’

pasta wasabi

imbir marynowany

 

Przykładowe dodatki:

łosoś wędzony

tuńczyk wędzony lub w puszcze

rzodkiew marynowana Takuan

awokado

zielony ogórek

papryka czerwona

sezam czarny lub biały

Przygotowanie:

Ryż przed przygotowywaniem należy opłukać minimum 5 razy w lodowatej wodzie, aż do momentu, gdy odlewana woda stanie się klarowna. Następnie ryż należy zalać dużą ilością zimnej wody i odstawić na 30 minut. Wodę kolejno odlewamy, a ryż wrzucamy do garnka (dobrze sprawdza się żeliwny lub aluminiowy). Następnie zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1.2 (na każdą szklankę suchego ryżu potrzebujemy 1 i 1/5 szklanki wody). Garnek wstawiamy na duży gaz i przykrywamy pokrywką. Gdy woda z ryżem się zagotuje, zmniejszamy płomień na mały i gotujemy przez 10 minut. Następnie gasimy płomień i nie ściągając pokrywki odstawiamy na kolejne 10 minut.

Wszystkie składniki powinny być pokrojone w słupki lub pozostawione w cienkich płatach (dotyczy to np. wędzonego łososia). Ogórki należy oczyścić z wodnistego miąższu i pokroić razem ze skórą. Awokado należy obrać, wyjąć pestkę i pokroić.

Płat nori kładziemy świecącą częścią do dołu na macie bambusowej. Następnie moczymy ręce w zimnej wodzie. Bierzemy trochę ryżu i formujemy w rękach wałeczek o podobnej szerokości do płata nori. Ryż kładziemy na 1/3 wysokości płata i rozprowadzamy po nori aż do 2/3 jego wysokości. Układamy poszczególne składniki na środku ryżu. Brzeg nori (bez ryżu) smarujemy wasabi. Zawijamy ciasno od siebie, zaczynając od strony z ryżem. Uformowany rulon dociskamy matą, formując lekko kanciasty kształt. Kroimy ostrym nożem na plasterki (maki) o długości ok. 1 — 1.5 cm. Maki powinny mieć taką wielkość, aby można było je zjeść w całości.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl