
Składniki:
Wołowina (marynowanie)
- 250 g wołowiny (np. antrykot, ligawa, polędwica), pokrojone w poprzek włókien
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 białko jaja kurzego
- ¼ łyżeczka białego pieprzu
- 1 ½ łyżeczka mąki kukurydzianej lub z tapioki
Sos
- 4 ząbki czosnku (posiekać)
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 ½ łyżeczka cukru palmowego
- 1 łyżka wody
Pozostałe składniki
- Olej roślinny
- 250g brokułu (1 mała główka) pokrój bukieciki na pół
- Ryż jaśminowy
- marchewka
Instrukcja:
Umieść pokrojoną w plastry wołowinę w miseczce. Dodaj sos ostrygowy, sojowy i pieprz. Wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, białko jajka i wymieszaj wszystkie składniki.Odstaw na 20 min.
Połącz wszystkie składniki sosu, tak aby cukier się rozpuścił.
Na dnie woka rozgrzej olej, usmaż brokuł płaską warstwą (można delikatnie przypalić ;) pozostawiając je na patelni bez przewracania przez około 2 minuty). Ściągnij z woka i odłóż na bok. W tym samym woku i na tym samym oleju (można dodać odrobinę) usmaż wołowinę.
Gdy wołowina będzie już usmażona dodaj gotowe brokuły, pokrojoną w talarki marchewkę i przygotowany wcześniej sos. Smaż wszystko razem przez kilka minut.