
Oto prosty przepis na pyszny sos czosnkowy, który świetnie pasuje do potraw z grilla, frytek, czy sałatek:
Składniki:
- 1 szklanka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- W małej misce wymieszaj majonez, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję sosu.
- Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz również dodać więcej czosnku, jeśli lubisz intensywniejszy smak.
- Gdy sos jest gotowy, przenieś go do małego słoika lub pojemnika i wstaw do lodówki na minimum 30 minut przed podaniem. Dzięki temu smaki się połączą, a sos będzie jeszcze smaczniejszy.
Gotowy sos czosnkowy możesz podać do grillowanych mięs, pieczonych warzyw, frytek lub jako dip do chrupiących paluszków czy nachos. Smacznego!
Mięso na grilla polecamy marynować w mieszakach przypraw dostępnych w naszym sklepie. Polecamy >> KURCZAK SOCZYSTY << oraz >>DO KARKÓWKI<<.
przechodzień
Klasyka klasyki. U mnie na każdym grillu. Znajomi zachwyceni.