
Oto przepis na prosty sos BBQ:
Składniki:
- 1 szklanka ketchupu
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- Wszystkie składniki umieść w rondelku i wymieszaj.
- Gotuj sos na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku.
- Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
- Przelej sos do miski i odstaw na bok, aby ostygł.
Sos BBQ można przechowywać w lodówce przez około tydzień. Można go wykorzystać do grillowania mięsa, kiełbasek, kurczaka czy żeber. Smacznego!