Makaron ryżowy – jak gotować, by stworzyć pyszne, azjatyckie danie? Sprawdź!

0
Makaron ryżowy – jak gotować, by stworzyć pyszne, azjatyckie danie? Sprawdź!

Makaron jest bardzo popularnym składnikiem wielu światowych kuchni. W naszej najczęściej spotyka się pszenny, natomiast filarem kuchni Dalekiego Wschodu pozostaje makaron ryżowy. Czy wiesz, że dzięki szerokiej dostępności tego składnika, możesz skomponować pyszne, azjatyckie dania w swoim domu? Jak gotować makaron ryżowy, by smakował wyśmienicie? Przygotowaliśmy dla Ciebie cenne wskazówki!

Czym jest makaron ryżowy?

Makaron ryżowy zwany jest w kuchni Dalekiego Wschodu „makaronem długiego życia”. Powstaje w prosty sposób, z połączenia wody i mąki ryżowej. Narodził się w Chinach, a charakteryzuje się jasną barwą i neutralnym smakiem, dzięki czemu jest najlepszą podstawą do wielu azjatyckich dań. Niezwykle lekkostrawny, nie zawiera glutenu. To świetna alternatywa dla alergików, ponieważ w makaronie ryżowym nie ma też jajka. Czasem może występować z dodatkami, takimi jak tapioka i kukurydza. Produkowany jest przeważnie w dwóch wariantach – w cienkich nitkach lub wstążkach.

Jakie wartości odżywcze ma makaron ryżowy?

Makaron ryżowy, ze względu na swoją lekkostrawność, może być składnikiem diety osób z problemami związanymi z układem pokarmowym, a nawet dzieci i osób starszych. Jest bogaty w węglowodany złożone, dzięki czemu jedzony z umiarem nie powoduje odkładania się nadprogramowych kilogramów – jest jedynie paliwem do działania dla Twojego organizmu. Dzieje się tak, ponieważ węglowodany złożone są trawione wolniej. Makaron ryżowy jest doskonałym wyborem także ze względu na całą gamę witamin, jakie zawiera. Jest bogaty w potas, cynk, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i E. Posiada dużo błonnika – po zjedzeniu potrawy z nim, dłużej czujesz się syto.

Jak gotować makaron ryżowy, żeby był najlepszy?

Najczęściej spotkasz makaron ryżowy w formie suszonych nitek. Są dość długie, ale nie wolno Ci ich łamać! Wbrew pozorom gotowanie makaronu ryżowego nie jest czasochłonne. Sekretem tego składnika jest fakt, że wcale nie musi być gotowany w taki sposób, jak znany nam makaron pszenny. Wystarczy, że przygotujesz wysoki garnek, wsypiesz surowy makaron ryżowy i zalejesz go wrzątkiem. Pozostaw go na 2-3 minuty pod przykryciem, odcedź i gotowe! Masz ochotę na wietnamskie danie z ryżowymi wstążkami? Nie ma problemu! Procedura przygotowania jest taka sama, wystarczy jedynie potrzymać makaron w wodzie nieco dłużej – około 6 minut. Jak gotować makaron ryżowy, by był najsmaczniejszy? Przed zalaniem go wrzątkiem, namocz go w wodzie przynajmniej na kilka minut. Krok ten dotyczy tych makaronów, które nie robią się błyskawicznie.

Makaron ryżowy możesz łączyć praktycznie ze wszystkimi składnikami. Obłędnie smakuje z warzywami i duszonym mięsem. Jeśli chcesz wypróbować zawierające go dania, to zapraszamy do naszego sklepu. Znajdziesz w nim nie tylko sam makaron, ale i inne składniki kuchni azjatyckiej, które pozwolą Ci stworzyć prawdziwe, kulinarne arcydzieła!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl