Kimchi - jak jeść i z czym łączyć ten koreański przysmak?

0
Kimchi - jak jeść i z czym łączyć ten koreański przysmak?

Kimchi to popularny koreański przysmak, który coraz częściej spotkać można również w Polsce. Co to za potrawa i z czym ją podawać? Jak jeść kimchi?

Kimchi - jak jeść przysmak rodem z Korei?

Kimchi przygotowywane jest z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Zazwyczaj jest to rzepa bądź kapusta pekińska. Kimchi jeść można także z marchewką, ogórkiem, rzodkiewką, bakłażanem, cebulą czy szpinakiem. W skład potrawy wchodzą natomiast imbir, czosnek, pieprz, proszek z ostrych papryczek i musztarda. Dlatego kimchi ma kwaśno-ostry, bardzo charakterystyczny smak. Niekiedy dodaje się do niego także orzechy, sos sojowy, ziarna sezamu, grzyby shitake, krewetki, małże i niektóre owoce.

Z czym należy podawać kimchi?

Jak jeść kimchi? Doskonale sprawdza się ono jako samodzielna przystawka, ale można je też łączyć z wieloma innymi potrawami, nie tylko obiadowymi. Dobrze komponuje się przede wszystkim z zupami. Kimchi serwować można też z sałatkami warzywnymi i owocowymi.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że ten koreański specjał dodać można do burgera. Świetnie pasuje do wołowiny, ostrych papryczek, sera cheddar i sałaty. Kimchi warto wykorzystać także do przygotowania potraw z karkówką w roli głównej. Kompozycyjnie pasuje do ryżu, makaronu, kaszy, kurczaka i innych mięs. Niekiedy kimchi używane jest do przygotowywania ciekawych farszów do dań mącznych takich jak pierogi, knedle, naleśniki, wrapy i tortille.

Co ciekawe, kimchi łączyć można też z wieloma rybami np. popularnymi śledziami. Dzięki niemu wzbogacić można smak potraw jednogarnkowych - bigosu, łazanek, gulaszu, leczo, fasolki po bretońsku, bigosu czy azjatyckiego curry. Kimchi doskonale smakuje jako element kanapek i to nie tylko mięsnych, ale i wegetariańskich. Połączyć można go z jajkiem, rzodkiewką, pomidorem i kiszonym ogórkiem. To doskonała baza do przygotowania past kanapkowych.

Czy warto w swojej kuchni wykorzystywać kimchi?

Wiadomo już, jak jeść kimchi. Jednak czy warto po ten azjatycki specjał w ogóle sięgać w polskiej kuchni? Okazuje się, że tak i to nie tylko podczas przygotowywania potraw inspirowanych Azją. Warto na co dzień eksperymentować. Dodatkowo kimchi jest bardzo zdrowe. To produkt niskokaloryczny, który zawiera sporo witamin, a także wapń i żelazo. Ponadto jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl