
Kuchnia chińska jest obecnie bardzo popularna, także w Polsce. Jednak, aby móc w warunkach domowych przygotowywać potrawy azjatyckie, trzeba mieć pod ręką odpowiedni sprzęt. Podstawa to głęboka patelnia zwana wokiem. Czym jest i na jaki model warto się zdecydować?
Czym jest wok? Różnice między wokiem a zwykłą patelnią
Aby odpowiedzieć na pytanie, jaki wok kupić, trzeba najpierw wiedzieć, czym właściwie jest to naczynie. To w zasadzie chińska patelnia z głębokim, wypukłym dnem. Jest dość uniwersalna, bo można w niej smażyć, dusić, gotować na parze czy wędzić potrawy. Jednak najczęściej wok wykorzystywany jest do szybkiego smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu. Przygotowywane w ten sposób dania są smaczne i aromatyczne.
Co ciekawe, wok od standardowej patelni różni się nie tylko formą, ale i sposobem smażenia. Dno woka jest niewielkie, a jego ścianki są wysokie i pochyłe. Dlatego można w nim smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Jednak wybór odpowiedniego woka wcale nie jest zadaniem łatwym.
Jaki wok kupić? Materiał wykonania ma duże znaczenie
Okazuje się, że woki produkowane mogą być z różnego rodzaju materiałów. Bardzo dużą popularnością na rynku cieszą się woki stalowe - ze stali nierdzewnej i stali węglowej. Są to naczynia dość ciężkie. Patelnie ze stali węglowej błyskawicznie się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło. Są inwestycją na długie lata.
Atutem woków żeliwnych jest nieprzywieralna powierzchnia i wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jednak nagrzewają się one dość długo i są ciężkie, co przeszkadza niektórym osobom. Coraz częściej spotkać się można z wokami ceramicznymi. Są one stosunkowo lekkie i wyposażone w nieprzywierającą powierzchnię. Nie sprawiają problemów w zakresie utrzymania w czystości i szybko się nagrzewają. Ostatnią propozycją są woki elektryczne. Nie wymagają użycia płyty grzewczej, gdyż działają na prąd.
Co wziąć pod uwagę przy zakupie woka?
Jaki wok kupić? Nie jest to wbrew pozorom mały wydatek. Duże znaczenie ma dno patelni. Powinno być ono półokrągłe, co wcale nie jest normą. Sporo modeli ma dna płaskie. Dzięki temu sprawdzają się one w przypadku kuchenek indukcyjnych i gazowych. Nieodłącznym elementem woka powinna być pokrywa pozwalająca na duszenie potraw. Na końcu warto zwrócić uwagę na wielkość patelni. Klasyczne woki mają średnicę około 70 cm. Jednak w sklepach z powodzeniem możesz znaleźć również naczynia mniejsze.