
Sushi to nie tylko jedzenie – to rytuał. To japońskie, flagowe danie wymaga od nas podstawowej znajomości zasad podczas spożywania i nakłada obowiązek łączenia pewnych smaków ze sobą. Nie zjemy więc sushi bez kilku dodatków, takich jak wasabi, imbir i sos sojowy. Jaki sos sojowy będzie najlepszy do sushi? Co wiemy o tym produkcie? Zanim zamówisz swój zestaw, przeczytaj nasz poradnik!
Sos sojowy – co o nim wiemy?
Sos sojowy jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. To prawdziwa, japońska kompozycja, która składa się z soi, pszenicy, wody i soli, a wytwarzana jest w procesie fermentacji. Ten tradycyjny sos jest słony i dość rzadki. Warto jednak zaznaczyć, że ile jest kuchni azjatyckich, tyle jest odmian sosu sojowego. Ciekawostką jest, że Chińczycy wolą, żeby sos sojowy był gęsty, a Indonezyjczycy – słodki. Klasyczny sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu potraw.
Sosy sojowe w różnych wariantach? Tak!
Sos sojowy zyskał niezwykłą popularność w Europie. Dzięki temu, że jest zdrowszym zamiennikiem soli w potrawach, jest bardzo cenionym dodatkiem. Tradycyjne, japońskie sosy to aż sześć różnych wariantów smakowych! Najpopularniejsze w Europie będą ciemne i jasne odmiany. Chińczycy specjalizują się natomiast w trzech rodzajach.
Japońskie sosy sojowe – źródło inspiracji dla europejskich wariantów
Japonia, czyli ojczyzna sosu sojowego, to aż sześć różnych jego rodzajów. Najpopularniejszy wariant to sos o ciemnej barwie, zwany koikuchi. Powstaje w wyniku fermentacji soi i pszenicy, w której oba te składniki mają równe proporcje. To wariant, który zyskał największą popularność w Europie. Jasny sos sojowy, czyli usukuchi, to mieszanka wzbogacona nieco większą ilością soli. Nie barwi potraw w takim stopniu, jak ciemny sos. Shiro natomiast wyróżnia się większą niż w innych sosach zawartością pszenicy. Saishikomi to dość ciekawa odmiana sosu sojowego. Charakteryzuje się ona tym, że jest dwukrotnie przetwarzana, a jej brązowy kolor idzie w parze z gęstą konsystencją. Tamari zaś jest sosem o największej zawartości soi, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Jedynym sosem, którego nie kupisz w Polsce jest kanro – sos o głębokim, aksamitnym smaku.
Jaki sos sojowy do sushi będzie najlepszy?
Jaki zatem sos sojowy do sushi wybrać? Zwróć uwagę na skład produktu. Prawdziwy powinien zawierać tylko soję, pszenicę, wodę i sól. Im więcej dodatkowych składników widzisz na etykiecie, tym sos będzie się znacząco różnił od tradycyjnej receptury. Sos sojowy ma uzupełnić smak sushi i idealnie się z nim komponować. Najlepiej więc sprawdzi się ciemny sos koikuchi i saishikomi. Te dwa rodzaje podkreślą smak i wydobędą aromat z tego tradycyjnego, japońskiego dania. Jeśli rozglądasz się za idealnym sosem sojowym, to gorąco zapraszamy do naszego sklepu. W ofercie znajdziesz szeroki wybór produktów o dobrym składzie i prawdziwie oryginalnym, japońskim smaku.