
Ramen to niezwykła zupa japońska, która szturmem zdobyła podniebienia Europejczyków i stała się daniem często goszczącym na domowym stole. Nic dziwnego, to w końcu połączenie smaków, które są szczególnie wyszukane i niecodzienne w kuchni polskiej. Jedynym, co przypomina rodzime dania, jest bulion przygotowywany na wzór rosołu. Przyprawia się go jednak sosem sojowym, który zupełnie zmienia walory smakowe. Całość dopełnia również makaron. Nie będzie pasował natomiast ten zwykły. Zatem jaki makaron do ramenu wybrać i co jeszcze potrzeba do tego dania?
Co warto wiedzieć o ramenie?
Niewiele osób ma świadomość, że japońska zupa ramen mimo swojego wyjątkowego smaku w Japonii jest tylko niedrogą potrawą. Można ją otrzymać i zjeść na szybko w małych knajpkach. Często przygotowuje się ją na oczach klientów. Natomiast w Polsce danie przywodzi na myśl odświętne restauracje azjatyckie, w których zasiada się na niedzielny obiad lub okazjonalne świętowanie. Należy jednak stwierdzić, że ramen jest nie tylko zupą. Wszystko za sprawą dodatków, które nie tylko wpływają na kaloryczność, lecz również powodują, że danie jest bardzo treściwe. Z powodzeniem może być głównym posiłkiem, którym na pewno wszyscy się najedzą. Warto wiedzieć, że nie jest to specjał, który jada się codziennie.
Różne przyprawy i warianty zupy
Bez wątpienia, w zależności od użytych przypraw, danie może zyskać charakter potrawy rozgrzewającej. Wówczas idealnie nadaje się do jedzenia jesienią oraz zimą. Oprócz tego zupa ta ma wiele wartościowych składników, które pozytywnie wpływają na organizm. Jej smak zależy również od wykorzystanych składników. Istnieje bowiem kilka wariantów tej zupy. Podstawowym jest oczywiście ten mięsny. Jednak ramenu mogą skosztować także wegetarianie oraz osoby, które wolą jeść zupy rybne.
Jaki makaron do ramenu wybrać?
Makaron w ramenie to bardzo ważny składnik, bez którego ta zupa nie będzie smakować tak, jak powinna. Zwykły makaron dodawany do rosołu nie jest odpowiedni do tej potrawy. Jeśli wiec planujesz ją przygotować na najbliższy obiad, koniecznie rozejrzyj się za makaronem chińskim, specjalnym do tego dania. Najlepsze znajdziesz oczywiście w naszym asortymencie, poświęconych kuchni azjatyckiej. Możesz zdecydować się na makaron do zupy ramen 300 g. To idealny produkt, odpowiednik japońskiego makaronu przygotowywanego z mąki pszennej, wody oraz soli. Mamy również makaron 200 g, lecz jest on grubszy od poprzedniego. Oba będą idealne, jeśli planujesz przygotować to japońskie danie.
Dlaczego ramen to danie na wyjątkową kolację?
Ramen jest bez wątpienia daniem, które cały czas zyskuje na popularności. W niczym nie przypomina ono zwykłej zupki chińskiej. Walory smakowe tej potrawy zaspokoją zarówno miłośników dań płynnych, jak i osoby, które sięgają po posiłki mięsne i makaronowe. Połączenie warzyw, makaronu, bulionu i sosu sojowego sprawia, że to idealny posiłek na uroczystą kolację.
Wiesz już, jaki makaron do ramenu wybrać i co warto dodać do tego dania. Pamiętaj, że składniki mają ogromne znaczenie dla uzyskanego smaku, dlatego dobieraj wszystkie produkty szczególnie starannie, a zachwycisz swoich gości.