Jak zrobić sushi krok po kroku? Krótki poradnik

0
Jak zrobić sushi krok po kroku? Krótki poradnik

Sushi to znany na całym świecie przysmak pochodzący z Japonii. Charakterystyczne rolki, które możesz spotkać w restauracjach i sushi barach kuszą nie tylko ciekawymi smakami, ale także pięknym wyglądem. A gdyby tak przyrządzić to danie samodzielnie, w zaciszu własnego domu? Co musisz wiedzieć i czego będziesz potrzebować? W naszym dzisiejszym tekście znajdziesz odpowiedzi na te pytania!

Jak samodzielnie zrobić sushi?

Jak samemu zrobić sushi w domu? Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne zadanie. Wprawdzie Twoje pierwsze rolki mogą wizualnie nieco odbiegać od ideału, ale nie zniechęcaj się — w końcu to smak sushi jest najważniejszy. Co należy zrobić, aby przygotowane w domu danie było tak samo smaczne, jak to zrobione przez profesjonalnego sushimastera? Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości składniki. Co warto kupić?

- nori (sprasowane algi morskie),

- ryż do sushi,

- ulubione dodatki — surowa lub pieczona ryba, ogórek, awokado, serek philadelphia, kanpyo lub oshinko.

Pamiętaj także o sosie sojowym i wasabi, z którymi tradycyjnie podaje się przygotowane już sushi.

 

Zwijanie sushi to sztuka, która wymaga nieco praktyki, ale z czasem można ją opanować. Oto kroki, jak zwijać sushi:

Składniki:

  • Nori (prażony arkusz alg morskich)
  • Gotowany ryż sushi (użyj specjalnego ryżu sushi, jeśli jest dostępny)
  • Ulubione nadzienie (np. surowa ryba, wędzony łosoś, awokado, ogórek, krewetki, surimi, itp.)
  • Sos sojowy, imbir marynowany i wasabi do podania

Instrukcje:

  1. Przygotowanie powierzchni: Przygotuj drewnianą lub bambusową makisu (matę do zwijania sushi). Możesz również pokryć matę przezroczystą folią spożywczą, aby ułatwić zwijanie i zapobiec przywieraniu ryżu.

  2. Ułożenie arkusza nori: Połóż arkusz nori na makisie tak, aby jego krawędź była zgodna z krawędzią maty. Upewnij się, że strona błyszcząca jest zwrócona do dołu, a matowa strona w górę.

  3. Rozprowadzenie ryżu: Wilgotnymi palcami lub łopatką do ryżu równomiernie rozprowadź cienką warstwę ryżu na nori, pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na jednym końcu arkusza.

  4. Dodanie nadzienia: Na środku ryżu ułóż swoje ulubione składniki, na przykład pasek ryby, plaster awokado, kawałek ogórka lub inne dodatki.

  5. Zwijanie sushi: Zaczynając od strony z nadzieniem, delikatnie podnieś makisę i zacznij zwijać nori wokół nadzienia, używając maty do podparcia i kształtowania rolki. Upewnij się, że rolka jest zwinięta w równy i ciasny wałek.

  6. Klejenie nori: Przed zakończeniem zwijania, lekko zwilż wolny brzeg nori wodą lub octem ryżowym, aby go przykleić do reszty rolki.

  7. Dokończenie zwijania: Zwijanie rolki, aż wolny brzeg nori jest całkowicie przyklejony do rolki.

  8. Pokrojenie sushi: Ostrym nożem do sushi przekrój rolkę na kawałki. Upewnij się, że nóż jest wilgotny, aby ułatwić cięcie.

  9. Podanie i podawanie: Ułóż pokrojone sushi na talerzu i podawaj je z sosem sojowym, imbirem marynowanym i wasabi.

Pamiętaj, że zwijanie sushi może wymagać trochę czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy będzie smakowity i satysfakcjonujący. Często praktykuj, aby doskonalić swoje umiejętności. Powodzenia!

Nie masz czasu dobierać produktów do sushi? Zachęcamy do zakupu GOTOWEGO ZESTAWU.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl