Jak zrobić ramen? Pomysł na wyjątkowy obiad 0
Jak zrobić ramen? Pomysł na wyjątkowy obiad

Posiłki to okazja do wspólnego spędzania czasu, a także świętowania. Jeśli planujesz wyjątkową kolację lub obiad dla bliskich osób, to z pewnością zastanawiasz się, co przygotować, aby zachwycić gości. Wszystko zależy od kuchni, jaką lubisz najbardziej. Propozycji jest masa, dlatego wybór może nie być najłatwiejszy. Dużą popularnością cieszy się w ostatnim czasie kuchnia azjatycka. Szczególnie chętnie przygotowywanym daniem jest ramen, który przypomina tradycyjny polski rosół. Jak zrobić ramen na kilka sposobów? Podpowiadamy!

Czym jest ramen?

Ramen uznawany jest za tradycyjną zupę japońską. Ma ona jednak swoje korzenie w kuchni chińskiej. Już od jakiegoś czasu danie to zyskuje popularność w Europie. Nic dziwnego, w końcu wyróżnia je doskonały aromat. Zupa ta cechuje się naprawdę wyjątkowym połączeniem smaków, które zostaje w pamięci na dłużej. Sprawia to, że danie nadaje się idealnie na główną potrawę podczas uroczystego przyjęcia.

Warto wiedzieć!

Podstawą ramenu jest rosół, który podaje się wraz z makaronem oraz innymi składnikami. Kompozycja smaku zostaje pozyskana dzięki określonym przyprawom oraz składnikom. Bardzo często w zupie występuje duża porcja różnych warzyw. Dzięki nim danie nabiera gęstości. Warto wiedzieć, że to tradycyjne danie japońskie nie przypomina jednak innych zup. Wszystko za sprawą mięsa, które w tym przypadku stanowi jeden z głównych składników.

Jakich składników użyć do ramenu?

Bez wątpienia w ramenie nie może zabraknąć makaronu. Potrawę jednak przygotowuje się na bazie rosołu, który jest doskonale znany w kuchni polskiej. Wywar jednak jest gotowany z kości wieprzowych oraz mięsa tego samego rodzaju. Co więcej, sam makaron nie przypomina tradycyjnego polskiego makaronu, który zwykle dodaje się do zup. Wykorzystuje się bowiem do tego dania wariant chiński. W naszym asortymencie znajdziesz dedykowany do tego makaron, pakowany po 200 lub 300 g.

Co jeszcze będzie Ci potrzebne?

Do ugotowania zupy musisz przygotować również warzywa. Idealny zestaw to: cebula, biała rzodkiewka, a także kapusta pekińska. Oprócz tego niezbędne będzie mięso, jajka gotowane na twardo, a także owoce morza. Dla dopełnienia smaku dodaje się również tzw. grzyby Shitake. Trudno je znaleźć, szczególnie w wersji marynowanej, dlatego zadbaliśmy o ich dostępność w naszej ofercie sklepu. Całość przyprawia się także sosem sojowym, który również znajdziesz u nas.

Kilka przepisów na ramen

Ramen można przygotowywać na kilka sposobów. Ile gustów, tyle różnych propozycji tej japońskiej zupy. Każdy więc może zmodyfikować ją i dostosować do swoich smaków. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ramen, powinieneś rozważyć wersję, na której najbardziej Ci zależy. Najczęściej spotkasz się z przepisem mięsnym, wegetariańskim, a nawet rybnym.

Ramen rybny

Do tej wersji z pewnością przydadzą się suszone płatki tuńczyka! To na ich bazie należy wówczas przygotować wywar. Reszta składników zależy od Twojego gustu. Pamiętaj jednak, że ugotowany bulion należy przecedzić i doprawić sosem sojowym. Resztę składników układa się na misce i zalewa zupą.

Ramen wegetariański

To oczywiście idealna wersja dla osób, które unikają mięsa. W tym wariancie warto posypać zupę dymką i dodać dużo glonów.

Wiesz już, jak zrobić ramen. Pamiętaj jednak, że duże znaczenie dla jego smaku ma przede wszystkim jakość makaronu i innych składników. Warto więc zaopatrywać się w sklepach, które oferują wiele wysokojakościowych produktów azjatyckich.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium