
Ważnym składnikiem tkanki tłuszczowej są trójglicerydy. Jeśli ich ilość utrzymuje się na odpowiednim poziomie, to przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety, gdy ich wartość przekracza dopuszczalne normy, mogą stać się groźne dla zdrowia. Z tego powodu niezwykle ważne jest utrzymanie ich na odpowiednim poziomie. Jak obniżyć trójglicerydy w organizmie? Dziś przedstawimy Ci kilka wskazówek, które mogą okazać się w tym niezwykle pomocne.
Czym są trójglicerydy i jak są wykorzystywane przez organizm?
Mianem trójglicerydów określamy tłuszcze proste i złożone. W organizmie człowieka są one wykorzystywane do budowy tkanki tłuszczowej oraz jako źródło energii. Większa część trójglicerydów trafia do ciała człowieka wraz z dostarczanym pokarmem. Reszta jest produkowana przez wątrobę z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. Jeśli wraz z pokarmem dostarczymy ich zbyt wiele, to niepotrzebna część trójglicerydów magazynowana jest w tkance tłuszczowej.
O jakich chorobach może świadczyć podwyższony poziom trójglicerydów?
Podwyższony poziom trójglicerydów we krwi może występować wspólnie z takimi chorobami jak:
– otyłość,
– miażdżyca,
– cukrzyca typu II,
– udar mózgu,
– zawał serca,
– stłuszczenie wątroby,
– niedoczynność tarczycy.
Jak obniżyć poziom trójglicerydów we krwi?
Jeśli chcesz skutecznie obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, aby ustrzec się przed chorobami, to przede wszystkim powinieneś zmienić nawyki żywieniowe. Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta, która powinna dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów i kalorii do organizmu. Warto wprowadzić do diety produkty mniej przetworzone i niskotłuszczowe. Może warto pokusić się o wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości dań kuchni chińskiej, wietnamskiej, japońskiej lub tajskiej. Ponadto powinieneś zmienić styl życia i zacząć uprawiać więcej sportu. Zaleca się, by:
– ograniczyć spożywanie cukrów,
– zrezygnować ze smażonych potraw,
– nie jeść wysoko przetworzonej żywności,
– unikać używek,
– nawadniać organizm minimum dwoma litrami wody dziennie,
– pamiętać o przestrzeganiu proporcji węglowodanów, tłuszczów i białek w codziennej diecie.
Jakie produkty spożywcze obniżają poziom trójglicerydów w organizmie?
Istnieje grupa produktów spożywczych, które w szczególny sposób wpływają na obniżenie trójglicerydów. Należą do nich:
– oliwa z oliwek, migdały, olej rzepakowy, pestki dyni, orzechy włoskie i ziemne;
– pieczywo i makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, kasze, płatki owsiane;
– chude mleko i jego przetwory;
– chude mięso i wędliny;
– ryby morskie tj. dorsz, tuńczyk, makrela, łosoś;
– rośliny strączkowe;
– pomidory, papryka i większość warzyw;
– woda mineralna.
Jeśli pomimo zmiany nawyków żywieniowych i wprowadzenia regularnej aktywności fizycznej, poziom trójglicerydów nie spada poniżej alarmujących wartości, to warto odwiedzić lekarza. Możliwe, że konieczne będzie wprowadzenie leczenia farmakologicznego. Jeśli szukasz sposobów na obniżenie trójglicerydów w organizmie, zapraszamy do naszego sklepu. W ofercie czeka na Ciebie szeroki wybór pysznej żywności azjatyckiej, która może okazać się niezwykle pomocna w osiągnięciu tego celu.