Czy sushi jest zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety?

0
Czy sushi jest zdrowe i warto wprowadzić je do swojej diety?

Sushi to przysmak kuchni japońskiej, który cieszy się coraz większą popularnością także w Polsce. Wiele osób uczy się przyrządzać tę potrawę również w domu. Pojawia się jednak pytanie - czy sushi jest zdrowe? Czy jest odpowiednie dla dzieci? Czy powinny po nie sięgać osoby na diecie?

Z czego składa się sushi?

Sushi wcale nie jest potrawą prostą. W jej skład wchodzą kleisty ryż, owoce morza, wodorosty, warzywa, sezam, sos sojowy, japoński imbir i japoński chrzan wasabi. Wyróżnia się także sporo rodzajów sushi. Dlatego każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.

Czy po sushi sięgać mogą osoby na diecie redukcyjnej? Jedna rolka ma około 300-400 kalorii. To jednak potrawa naprawdę sycąca, co może wiele osób zdziwić. Prawdziwe sushi nie zawiera sztucznych dodatków smakowych czy cukrów prostych wzmagających apetyt. Dlatego można po nie bez obaw od czasu do czasu sięgać. Trzeba oczywiście zwracać uwagę na skład sushi. Najlepiej wybierać rolki z lekkostrawnymi warzywami.

Czy sushi jest zdrowe?

Węglowodany, które najczęściej jedzą Japończycy, mają postać ryżu. Tymczasem niewielu Azjatów jest osobami otyłymi. Nie bez powodu dieta japońska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Stawia się w niej na warzywa i ryby. Sushi również jest potrawą dietetyczną o niezbyt wysokiej kaloryczności. Z drugiej strony produkty wchodzące w skład rolek np. surowa ryba czy marynowane warzywa nie zawsze są lekkostrawne. Dodatkowo w tym przypadku wykorzystuje się słony sos sojowy i pikantne wasabi. Czy sushi jest zdrowe? Tak, ale niekoniecznie jest lekkostrawne.

Czy jedzenie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?

Osoby zdrowe, które nie mają żadnych alergii pokarmowych, mogą po sushi śmiało sięgać. Oczywiście warto wybierać sprawdzone lokale gastronomiczne lub przygotowywać potrawy we własnym domu.

Czy sushi można podawać dzieciom? Tak, ale raczej wersję bez ryb. Maluchom serwować warto rolki bez dodatku wasabi i sosu sojowego. Surowa ryba nie jest tutaj wskazana, gdyż zawierać może pasożyty. Alternatywą jest sushi wegetariańskie lub z rybą gotowaną.

Głównym składnikiem sushi jest ryż bogaty w węglowodany, białko roślinne i witaminy. Ryby morskie zawierają z kolei antyoksydanty, witaminy i kwasy omega-3. Mogą one nawet wspomagać odchudzanie. Warto też wspomnieć o wodorostach nori dostarczających do organizmu minerały, witaminy, białko, węglowodany, taurynę czy kwas alginowy. Zdaniem ekspertów regularne spożywanie sushi opóźnia procesy starzenia.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl