Co można zrobić z papryczki chili? Jakie są jej właściwości? 0

Papryczka chili kojarzy się przede wszystkim z kuchnią meksykańską, ale wykorzystywana jest w zasadzie na całym świecie. Za jej charakterystyczny, ostry smak odpowiada kapsaicyna. W Europie pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba. Co ciekawe, chili ma wiele odmian. Najpopularniejsze z nich to jalapeno, pepperoni, tabasco, habanero i piri-piri. Co można z niej przygotować?

Co można zrobić z papryczki chili?

Co można zatem zrobić z papryczki chili? Przede wszystkim przygotowuje się z niej sos chili wykorzystywany do chili con carne, tacos czy zwykłych kanapek. Do jego wykonania potrzebne są drobno posiekane papryczki chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, niewielka ilość cukru oraz sok z cytryny. Taki sos przygotować można bez problemu we własnym domu i to w większej ilości. Warto go oczywiście dodatkowo zapasteryzować.

Podczas spożywania papryczki chili należy zachować umiar. Jest ona tak ostra, że nie trzeba jej dodawać w dużej ilości do potraw. Wystarczy zaledwie kilka plasterków, aby danie uzyskało wyrazisty smak. Osoby, które ugryzły ostrą papryczkę, mogą ratować się mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Można też sięgnąć w tym przypadku po sos pomidorowy. Same papryczki chili złagodzić można, mocząc je kilka godzin w słonej wodzie.

Jak przechowywać w warunkach domowych papryczki chili?

Wiadomo już, co można zrobić z papryczki chili. Skąd jednak ją pozyskać? Oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest zakup w sklepie, ale niektórzy papryczki hodują na własnych balkonach. Strączki mimo małych rozmiarów są bardzo wydajne, bo dodaje się je do potraw w niewielkiej ilości. Jak więc można je przechowywać? Warto upchać je w słoiku i zalać oliwą z oliwek. W takiej formie są one w stanie przetrwać dość długo, a oliwa nabiera przy okazji delikatnie pikantnego smaku. Jeszcze innym rozwiązaniem jest suszenie papryczek na słońcu.

Wyjątkowe właściwości papryczki chili

Papryczki chili pozytywnie wpływają na serce i układ krążenia. Poza tym powodują obniżenie poziomu cholesterolu. To zasługa obecności w ich składzie kapsaicyny. Warzywa te pomagają w oczyszczaniu dróg oddechowych przy infekcjach. Ponadto w upalne dni schładzają organizm. Wywołują bowiem nadmierne pocenie się, a potem w czasie parowania pobiera z organizmu ciepło. Chili zapobiega również zatruciom pokarmowym i znacznie przyspiesza przemianę materii. Spożywanie ostrych papryczek powoduje wydzielanie endorfin. Po ich zjedzeniu człowiek czuje się podekscytowany i pobudzony.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl