
Wiele osób chce zmienić swoje nawyki żywieniowe, jednak nie wie, od czego zacząć. Przy tym także często pojawia się obawa, że zdrowe posiłki wcale nie będą zachwycać swoim smakiem, przez co trudno będzie utrzymać odpowiednią dietę. Co jeść, żeby schudnąć? I przede wszystkim jak jeść? W dzisiejszym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania. Dowiesz się również, jak nie dopuścić do efektu jo-jo.
Szkodliwe mity na temat zdrowego odżywiania
Wielu osobom odchudzanie i zdrowe odżywianie kojarzy się z wprowadzeniem restrykcyjnych diet i ograniczeń. Dookoła tego tematu zbudowano już wiele mitów. Ciągłe ich powtarzanie powoduje frustrację u kolejnych osób, które nie mogą sobie poradzić z redukcją wagi. Jakie mity w pierwszej kolejności warto obalić?
Nie jedz po godzinie 18.00
Czy jedzenie po godzinie 18.00 rzeczywiście wpływa na możliwość zrzucenia nadprogramowych kilogramów? Nic bardziej mylnego! Ważne jest to, abyś ostatni posiłek spożywał mniej więcej 2 godziny przed snem. Wieczorami decyduj się raczej na lekkie dnia, aby w nocy Twój organizm mógł odpocząć, a nie skupiał się na trawieniu.
Jedz mniej, by schudnąć
Kolejną nieprawdziwą, ale niezwykle popularną, informacją jest przekonanie, że jedzenie mniejszej ilości żywności wpłynie na proces chudnięcia. Często zdarza się, że osoby, które ten mit wzięły sobie do serca, frustrują się tym, że dieta nie przynosi efektów. Jednak jeżeli chcesz schudnąć, ważniejsze jest to, co jesz, a nie ile. Zwróć uwagę na kaloryczność Twoich posiłków. Decydując się na produkty o małej gęstości energetycznej, przekonasz się, że Twój talerz, pomimo że się odchudzasz, będzie wypełniony po brzegi. Istotne jest także to, abyś nie pomijał posiłków. Paradoksalnie, rezygnując z jedzenia, Twój organizm zacznie odkładać tłuszcz. Regularne godziny jedzenia będą najlepsze dla Twojego zdrowia. Błędny tok myślenia, często może doprowadzić do całkowicie odmiennych skutków. Co warto wiedzieć o zdrowym odżywianiu? Co jeść, żeby schudnąć? Z czym wiąże się prawidłowa dieta?
Podstawowe zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe odżywianie polega ona na niczym innym jak na wprowadzeniu kilku istotnych zmian w stylu życia. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, a także energię i siłę do działania. Zwróć również uwagę na zawartość i odpowiednie proporcje białek, tłuszczów oraz węglowodanów w każdym posiłku. Ponadto każda dieta powinna być dobrana indywidualnie, według podstawowych czynników: wieku, płci, wzrostu, wagi, trybu życia i aktywności fizycznej.
W jaki sposób jeść, aby schudnąć?
Przede wszystkim, na przemianę materii, nie ma wpływu popularna zasada pięciu posiłków dziennie. Każdy ma inny tryb życia, dlatego też ich częstotliwość może być różna. Największe znaczenie ma tutaj ilość kalorii, które każdego dnia dostarczamy swojemu ciału. Osoby początkujące mogą oczywiście narzucić sobie wspomnianą wcześniej ilość pożywienia, jednak muszą się w tych daniach znaleźć wszystkie niezbędne witaminy i minerały.
Czym jest bilans energetyczny?
Twój organizm, jak każdy inny, potrzebuje określonej ilości energii, która pozwoli mu wykonywać codzienne czynności. Aby Twoją dietę można było uznać za zdrową, powinna w niej występować równowaga energetyczna, czyli kalorie z pożywienia powinny się równać tym, które są zużywane przez organizm. Kiedy bilans jest dodatni, oznacza to, że przyjmujesz zbyt dużą liczbę kalorii, co z kolei przekłada się na przyrost masy ciała. Jeżeli zależy Ci na tym, aby schudnąć, zwracaj uwagę na kaloryczność spożywanych produktów.
Pamiętaj o aktywności fizycznej
Bardzo często również z restrykcyjną dietą wiąże się wzmożona aktywność fizyczna i trening. Tu należy pamiętać, że po wykonaniu ćwiczeń, trzeba zadbać o to, aby pożywienie po miało ujemny bilans kaloryczny. Dlatego też po treningu nie jest wskazany ciężki posiłek o dużej wartości kalorycznej. Daj swojemu organizmowi czas na regenerację!
Co jeść, żeby schudnąć?
Panuje powszechna opinia, zresztą błędna, że zdrowe jedzenie to pożywienie bez zawartości tłuszczów. Nic bardziej mylnego! Są one bardzo ważne dla Twojego organizmu. Dlaczego? Nie tylko są źródłem energii, ale także pozwalają Ci przyswoić witaminy A, D, E i K, czy tworzą osłonki nerwów. Zdrowe tłuszcze jedno- i wielonienasycone znajdziesz np. w warzywach, nasionach, owocach, czy rybach. Bardzo dobrym ich źródłem są wysokiej jakości oliwy z oliwek Extra Virgin, nierafinowany olej sezamowy, a także olej kokosowy. Kolejnym ważnym elementem jest białko, które pozwala dostarczyć organizmowi mniej kalorii. Równie ważna jest zawartość błonnika, ale pamiętaj, aby ograniczyć ilość cukrów prostych, które mają ogromny wpływ na wzrost wagi. Co jeść, żeby schudnąć? Te produkty z pewnością sprawdzą się najlepiej:
- mięso i nabiał – białko jest dłużej trawione, dzięki czemu również na dłużej pozostaje uczucie sytości. Dlatego tak ważne jest, by nie zabrakło w zdrowej i zbilansowanej diecie chudego mięsa (może to być drób, wołowina i schab wieprzowy), tłustych ryb (najlepszy będzie tuńczyk, łosoś, makrela oraz skorupiaki morskie), jajek, twarogu i serka wiejskiego,
- warzywa – to podstawowe źródło witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Koniecznie wprowadź do diety botwinkę, kalafior, brukselkę, marchew, brokuły, kapustę i szparagi,
- owoce – wprawdzie zawierają cukry proste, więc na początku odchudzania warto je ograniczyć, jednak mogą stanowić później sycący dodatek do śniadania: wiśnie, żurawina, maliny, truskawki i jagody sprawdzą się najlepiej.
- orzechy – może się wydawać, że orzechy, przez swoją kaloryczność, nie są dobrym elementem diety osoby pragnącej zrzucić wagę. Jednak w odpowiednich ilościach sprawią, że poczujesz się zdecydowanie lepiej. Te produkty zawierają nie tylko białko, błonnik, czy witaminy i minerały, ale także są świetnym źródłem przeciwutleniaczy i dobrych tłuszczów. Dołóż je do sałatki, czy jogurtu, a wspomogą obniżanie złego cholesterolu, zmniejszą również prawdopodobieństwo nowotworów, czy chorób serca, a przy tym wzmocnią Twój organizm. Postaw na orzechy nerkowca, które idealnie pasują do kuchni tajskiej!
Nie zapomnij również o zdrowych nasionach roślin strączkowych, takich jak groch, ciecierzyca, soczewica i fasola. Zdrowe tłuszcze znajdziesz także w awokado i orzechach włoskich i laskowych oraz w migdałach. Pamiętaj o odpowiednim nawadnianiu. Woda to podstawa każdej diety!
Co jeść, żeby schudnąć? Wystarczy, że będziesz pamiętał o powyższych zasadach zdrowego żywienia i wprowadzisz je w życie, najlepiej pod okiem specjalisty. Bogatą ofertę wysokiej jakości żywności znajdziesz w asortymencie naszego sklepu. Wybierz spośród dostępnych produktów te, których potrzebujesz w swojej spiżarni i już dziś zadbaj o swoje zdrowie!